Share this:

Top 84 Frequently Asked Mulesoft Interview Questions

1. What is a Mule?
Answer: Mule ESB is defined as a lightweight Java-based enterprise service bus (ESB) and integration platform which allows the developers to connect applications quickly, easily and efficiently. It is enabling them to exchange the data. Mule ESB also enables the easy integration of the existing systems, regardless of the different technologies that the applications are using which include the HTTP, Web Services, JMS, JDBC, and many more.

2. What is ESB?
Answer: An enterprise service bus is defined as a software architecture for the middleware which helps in providing the fundamental services for the more complex architectures. For example, an ESB incorporates the features which are required for implementing a service-oriented architecture. In a general sense, an ESB can be thought of as a mechanism which manages the access to various applications and services for presenting a single, simple, and consistent interface for earned-users via Web- or forms-based client-side front ends.

3. What is Shared Context?
Answer: Context is defined as a temporary area which has been created along with the Service Message Object (SMO) in the Mediation Flows. Shared Context is a context present in the SMO. Shared Context is basically making use of the Aggregation process where we need to iterate the BO for certain times. It is used to maintain Aggregation data between Aggregation (Fan Out and Fan In) primitives. The Content that is present in the shared context BO does not persist across the Request and Response flows, i.e. the data in the Shared Context which is used in the Request flow cannot be used again in the Response flow.

4. What are Batch Jobs in Mule ESB?
Answer: A batch job is a job which is the top-level element in the Mule. It exists outside all flows of Mule. Batch jobs are splitting large messages into records. Mule processes these records asynchronously just as the flows process messages. Then the batch jobs are used to process the records.
A batch job contains one or more batch steps which, in turn, contains any number of message processors that are acting upon the records as they move through the batch job. During the batch processing you can make use of the record-level variables and MEL expressions for enriching, route or to act upon the records.

5. What is Transient Context?
Answer: It is the context which is used for passing values between the request flow, responses flow or Mediation primitives within the current flow. The transient context is not able to link the requests and responses and hence it cannot be used across. It is used when you are required to save an input message before a service is invoking a call. After the service’s invoke the call, the next primitive can be used to create another message by combining the original message. The service invokes responses which are stored in the transient context.

6. What are the different endpoints available in Mule ESB?
Answer: Different types of Endpoints that are available in Mule are HTTP, JMS, IMAP, SMTP, and AJAX.

7. What are Inbound endpoints and Outbound endpoints in Mule ESB?
Answer: Inbound endpoints are defined as the message sources (http://www.mulesoft.org/documentation/display/current/Message+Sources), which as suggested by the name is where messages are created. They can be created on the basis of external events (like an incoming HTTP request or JMS message) or by polling (like files in a directory).
Outbound endpoints are defined as the endpoints as anything else you are able to see in a flow (except exception strategies) like message processors (http://www.mulesoft.org/documentation/display/current/Message+Processors), which simply means that they do something with the message in-flight flow.

8. What is the difference between Mule Connectors and Transports Mule ESB?
Answer: Transports are targeted towards a way of transporting data, i.e. a protocol like HTTP or reading/writing files. These are also defined as the general concepts and the other party that is behind such as a data channel and can be anything, a party with whom data can be exchanged, pure data sink or an own company.
Connectors are used for specific APIs, e.g. those from salesforce.com or facebook. Usually choosing a connector also determines how the data will be get transferred in the end, e.g. HTTP.

9. What is the functionality of Fan-in and Fan-out?
Answer:
Fan-Out: We can use the Fan out primitive for firing the output terminal once (with the input message) or firing the output terminal multiple times. You can be using the Fan out in isolation or as part of a Fan-out and Fan in combination.
Fan-In: Fan In is always partnered with Fan-out in the same flow and acts as a decision point for when to continue for flow execution. It will receive a number of messages until a decision point is reached, at which the last message to be received is propagated to the output terminal. The Fan in primitive may only be used in combination with Fan-out.

10. What is the Difference between SDO and SMO?
Answer:
SDO: Service Data Object is simply defined as the representation of the Objects or variables.
SMO: The SMO model is defined as a pattern for using SDO Data Objects for representing the messages.

11. Why the Name Mule?
Answer: We should know that there is a lot of infrastructural work to be done before we can really start thinking about the implementation of any logic. So this infrastructural work is regarded or termed as “donkey work” as it is needed to be done for almost every project. A Mule is also simply referred to as a carrier of loading that is moving it from one place to another. The load here specialized in moving is our information of enterprise.

12. What are the different types of Flow Processing Strategies?
Answer: There are various types of Flow Processing Strategies and they are as follows:

  1. Asynchronous Flow Processing Strategy.
  2. Custom Processing Strategy.
  3. Thread Per Processing Strategy.
  4. Queued Asynchronous Flow Processing Strategy.
  5. Synchronous Flow Processing Strategy.
  6. Non-blocking Flow Processing Strategy.
  7. Queued Flow Processing Strategy.

13. What Are Available Esbs Apart From Mule?
Answer: The available Esbs apart from Mule are the entire major JEE vendors (BEA, IBM, Oracle, Sun) which are having an ESB in their catalog. It unremarkably has its basis on their middleware technologies and is generally the core of a much broader SOA product suite. There are also some of the commercial ESBs that have been built by the vendors not in the field of JEE application servers but like the ones from IONA Technologies, Progress Software, and Software AG.

14. Why is Mulesoft preferred than other ESB implementations?
Answer: Mule is referred to as lightweight but highly scalable which allows you to start small and connect more applications over the time. The ESB is capable of managing all the interactions between the applications and components transparently, regardless of whether they are existing in the same virtual machine or over the Internet regardless of the underlying transport protocol which is getting used.
Several commercial ESB implementations are used for providing the limited functionality or built on the top of an existing application server or messaging server, locking you into that specific vendor. Mule is vendor-neutral. So different vendor implementations can be plugged into it. You are never getting locked into a specific vendor when you are making use of the Mule.

15. What Is Filter In Mule?
Answer: Filters are defined as a powerful complement to the routers. Filters are providing the brains to routers needed for making the smart decisions about what to do with messages in transit. Some filters go as far as deeply analyzing the message content for a particular value on which their outcome will usually be based.

16. Name the different types of Web services?
Answer: There are basically two types of web services which are as follows:

  • SOAP web services.
  • RESTful web services.

17. What is the difference between Stop and fail?
Answer:
Stop: Stop is used to stop a particular path in the flow, without generating an exception.
Fail: It is used to generate a failure in the flow.

18. How to add classes/jars to the Mule classpath?
Answer: By making use of the MULE_LIB variable (generally set in the run script).
To include JAR file(s) in a mule classpath, declare each dependent jar file in the MULE_LIB entry.
For spring resource, if the XML that has been declared is placed within a project, including the project JAR file in the classpath too.

19. What is Mule Data Integrator?
Answer: Mule has released a data integrator tool; it is referred to as a visual mapping tool which supports XML mappings, flat-file, java object, etc. Coding complex mappings are the mappings that can be very tedious and additionally difficult for maintaining, the mule data integrator with the help of the drag and drop facilities makes the building and maintaining of the mappings very simple and easy.
The mapping is done in the eclipse (plugins are required) and getting executed on a data integrator runtime which sits on the top of Mule ESB – this is a required license.

20. What is a Mule UMO?
Answer: A Mule UMO is referred to as a Universal Message Object.
UMO is now a legacy term. These are the Components which are now termed or referred to as Service Components.

21. Why does a mule won’t start? Check your Environment?
Answer: The java and mule environment variables must be set up correctly for a mule to start. If you experience the problems then check the following variables:
MULE_HOME – must be the location of the installation of mule.
JAVA_HOME – must be the location of the JDK.
PATH – must be having both JAVA_HOME\bin and MULE_HOME\bin in the path.
One should be checking all of the above requirements carefully. Some systems with the multiple JDK installed can end up with incorrect mappings between the JAVA_HOME and PATH, which will stop the mule from loading.

22. Is MuleSoft an open source?
Answer: MuleSoft is an open source technology and it is also providing open source SOA middleware and related products.

23. Why do we need ESB?
Answer: ESB, a middleware technology, is a Bus-like architecture used for the integration of the heterogeneous systems. In ESB, each application is independent and yet able to communicate with other systems. It is thus, preventing the scalability issues and ensuring that the communication is happening only through it.

24. What are Web Services?
Answer: Web service refers to functionality or a small piece of the program in any of the programming languages that can be accessed over the HTTP. Message format can be JSON or XML or any other type of the program as long as the other programs are able understand and communicate.
A Web service can be of synchronous or asynchronous type. Any web service having a server-client relationship can have multiple clients.

25. What is the way of creating and consuming SOAP service in Mule?
Answer: Creating SOAP Service – We can be able to create a SOAP service the same way we can create a Mule Project With RAML, the only change in this is instead of RAML we need to importe Concert WSDL. Consuming SOAP Service – We can be using Web Service Consumer or CXF components in our mule flow for accessing/consuming the SOAP service.

26. What would you consider your technical specialty?
Answer: According to professional Answers Preview one should say that “Computing and the Network Communications has always been a really strong area or field for me. I am having a big interest in how network communication is improving our daily lives and also our overall business efficiency. I see that you are looking for team members who are experts in network communications which is why it really caught my eye when I first saw your job posting.” “I have been focusing on my career on becoming a specialist of cloud integration although I do have the cross-platform app development expertise as well.”

27. What is the MuleSoftAnypoint platform used for?
Answer: MuleSoft’s Anypoint Platform of integration products is designed for tying together software as a service (SaaS) and on-premises software.

28. What is the use of Web service?
Answer: Web services are the XML-based information exchanging systems that make use of the Internet for the direct application-to-application interaction. These systems can include the objects, documents, programs or messages.

29. What is Mulesoft used for?
Answer: Mulesoft is an integration platform that is allowing the developers to connect the applications together quickly and easily which also enables them to exchange the data.

30. Is Mulesoft a middleware?
Answer: Mule Enterprise Service Bus is defined as a middleware technology which is quickly, easily, and securely connected to the enterprise. Unlike the typical middleware software, Mule as an ESB is defined as a Java-based middleware solution which is easy for using and easy for scaling. A web service is defined as a collection of open protocols and standards used for exchanging data between applications or systems.

31. What are different types of variables in Mule ESB?
Answer: The different types of variables which are used in the Mule ESB are as follows:

  • Flow Variable
  • Session Variable
  • Record Variable

32. What are the various types of Exception Handling in Mule ESB?
Answer: The various types of the exception handling in the Mule ESB are as follows:

  • Default Exception Handling
  • Global Exception Handling
  • Catch Exception Handling
  • Choice Exception Handling

33. What are the advantages of Soap Web Services?
Answer:
WS Security: SOAP used to define its own security which is termed as WS Security.
Language and Platform independent: SOAP web services can be written in any programming language and executed in any platform.
Disadvantages of Soap Web Services:
Slow: SOAP makes use of the XML format that must be parsed to be read. It defines many standards that must be followed. So it is slow and also consuming more bandwidth and resource.
WSDL dependent: SOAP makes use of the WSDL and doesn’t have any other mechanism for discovering the service.

34. What are the Features of Mule ESB?
Answer: An ESB is used for the integration by making use of a service-oriented approach. Its main features are as follows:

  1. Set of Service Container
  2. Message Transformation Service
  3. Message Routing Service
  4. Web Service Security

35. How much time does it take to learn the MuleSoft Tool?
Answer: Well, that really depends on the quality of training but with the help of free tutorials, you can be capable of learning the Basics in 15 hours.

36. What Is Connector In Mule?
Answer: A connector is referred to as the in charge of controlling the usage of a particular protocol. It usually gets configured with the parameters which are very specific to the protocol and also holds any state that can be shared with the entities that are underlying in charge of the actual communications.
For example, a JMS connector is getting configured with a Connection which gets shared by the various entities in charge of the actual communication.

37. What Is a Model Layer In Mule?
Answer: The first logical layer in the Mule is termed as the model layer. A Mule model is representing the runtime environment that is hosting the services. It usually defines the behavior of Mule when processing requests that are handled by the services. The model is providing the services with supporting features such as exception strategies. It also provides services with default values that simplify their configuration.

38. What Is a Service Layer In Mule?
Answer: A Mule service is usually composed of all the Mule entities that are involved in processing particular requests in the predefined manner or ways. A service gets defined by a specific configuration. This configuration determines the different elements, from the different layers of the responsibility, which will be mobilized for processing the requests that will open for receiving. Depending on the type or kind of input channel it makes use of, a service may or may not be publicly accessible outside of the ESB.

39. Explain the difference between SOAP and REST?
Answer:

SOAP REST
SOAP is defined as a protocol. REST is defined as an architectural style.
SOAP simply stands for Simple Object Access Protocol. REST simply means for Representational State Transfer.
SOAP can’t make use of the REST because it is a protocol. REST can make use of the SOAP web services because it is a concept and can use any protocol like HTTP, SOAP.
SOAP makes use of the services interfaces for exposing the business logic. REST makes use of the URI for exposing the business logic.
SOAP has a requirement of more bandwidth and resources than REST. REST has fewer requirements of bandwidth and resources than SOAP.
SOAP is defining its own security. RESTful web services is used to inherit security measures from the underlying transport.

40. What Is Component In Mule?
Answer: Components are referred to as the center pieces of the Mule’s services. Each service gets organized with a component at its core and inbound and outbound routes. Components are used for implementing a specific behavior in the service. This behavior can be considered as simple as logging messages or can go as far as invoking other services. Components can also be having no behavior at all; in that case, they are pass-through and make the service act as a bridge between its inbound and outbound routers.

41. What is a SOAP Web Service?
Answer: SOAP simply stands for Simple Object Access Protocol. It is defined as an XML-based protocol for accessing web services. SOAP is considered as a W3C recommendation for communication between two applications.
SOAP is XML based protocol. It is platform-independent and language independent. By making use of the SOAP, you will be capable interact with other programming language applications.

42. What Is a Transport Layer In Mule?
Answer: The transport layer in Mule is considered as the in charge for sending or receiving messages. This is why it is involved with both inbound and outbound communications. A transport layer in the Mule is manifested in the configuration by the following elements like connectors, endpoints, and the transformers.
A transport also defines one message adapter. A message adapter is the adapter which is responsible to extract all the information that is available in a particular request and also storing them in the transport-agnostic fashion in a Mule message.
A Mule message contains two different parts and they are: The payload that is the main data content which is carried by the message.
The properties which are containing the Meta information like the properties of a JMS message or the header of a SOAP envelope. Optionally, multiple named attachments, for supporting the notion of multipart messages.

43. How to find when the project needs ESB?
Answer: The implementation of the ESB is not suitable for all projects. Proper analysis should be done by the organization before the use of ESB.
Some of the points that are needed to be considered while analyzing the need of ESB are as follows:

  • If the project is required for the integration of 3 or more applications/services. If the need is for communication between two applications by making use of point-to-point integration would suffice.
  • If the project would need to be scaled in the future where it might be needed to interact with more services in the future. Not all projects need this as they may be performing not much of a big task.
  • If the project needs message routing capabilities such as forking and aggregating message flows.
  • Most of the ESBs are a costly affair.

44. What are the different types of flow?
Answer:
Subflow- A subflow is always considered as synchronous. It is much similar to a synchronous flow; subflow is executed in the same thread of the calling process. Calling process is used to trigger the sub-flow and wait for it to complete and resume once the sub-flow has been completed.
Synchronous Flow– It is the same as sub-flow, the only basic difference is that in synchronous flows you are required to separately define an exception strategy to it, it does not inherit the exception strategy of its calling flow.
Asynchronous Flow- As in the sub-flow and synchronous flow, calling process triggers the sub-flow and waits for it to complete; for asynchronous flow, calling process triggers and moves ahead towards its next activity. An asynchronous flow executes parallel to its calling/parent flow in a different thread. An asynchronous flow is not able to output its parent/calling flow.
Private Flow– It is the flow that does not have an inbound connector in the source. A private flow can only be called using flow-ref same as sub-flow.

45. YAML configuration files and Properties files in MuleSoft?
Answer: The Configuration Properties supports both YAML configuration files and Properties files. The recommended approach is to make use of a YAML configuration file because it allows the addition of type validations and the autocompletion.

46. Why are APIs an abstraction layer?
Answer: APIs are referred to as a layer of abstraction between the data or function being provided and the logic which is required for completion and running a task at the source. In other words, your software is just in the need to know how to get connected to the other system not how the other system is working.

47. What is an Operational data store?
Answer: An operational data store is the store which is used for the operational reporting and as a source of data for the Enterprise Data Warehouse (EDW). It is considered as a complementary element to an EDW in a decision supporting landscape and is used for reporting of operations, controls and decision making, as opposed to the EDW, which is used for tactical and strategic decision support.

An Operational Data Store is a database which has been designed for integrating the data from multiple sources and performing the additional operations on the data, for reporting, controls and operational decision support. Unlike a production master data store, the data is not getting passed back to the operational systems. It may be passed for further operations and to the data warehouse for the reporting.

An Operational Data Store should not get confused with an Enterprise Data Hub (EDH). An operational data store is used to take the transactional data from one or more production systems and are loosely integrated. In some respects, an operational data store is still subject-oriented, integrated and time-variant but without the constraints of volatility. This integration is mainly achieved through the use of the EDW structures and content.

An Operational Data Store is not considered as an intrinsic part of an Enterprise Data Hub solution, although an Enterprise Data Hub may be used for subsuming some of the processing that is performed by an Operational Data Store and the EDW. An Enterprise Data Hub is considered as a broker of data. An Operational Data Store is certainly not.

Because the data is originated from multiple sources, the integration often involves the cleaning, resolving redundancy and checking against business rules for integrity. An Operational Data Store is usually designed for containing the low-level or atomic (indivisible) data (such as transactions and prices) and the data with a limited history which get as captured “real-time” or “near real-time”.

General use
The general purpose of an Operational Data Store is for integrating data from disparate source systems in a single structure by making use of data integration technologies like data federation, data virtualization, or extract, transform, and load (ETL). This will be allowing operational access to the data for operational reporting, master data or reference data management.

An Operational Data Store is not considered as a replacement or substitute for a data warehouse or for a data hub but in turn could be a source.

48. Difference between map and mapObject in DataWeave?
Answer: The map is to go through the elements in the “books” array. The mapObject is to go through the keys and values in each of the objects of the array.

49. Define Leaf node.
Answer: In computer science, a ‘tree’ is widely used for the abstract data type (ADT)—or data structure implementing this ADT—is considered as the simulating hierarchical tree structure with a root value and subtrees of the children with a parent node which represent as a set of linked nodes.

A node is a structure which may contain a value or condition or representing a separate data structure. Each node in a tree is having zero or more child nodes. A node that is having a child is called the child’s parent node. A node is having at most one parent.
An internal node is a node that is having the child nodes. Similarly, an external node is any node that does not have child nodes.

50. Define API, Proxy and Gateway
Answer: An API is defined as an interface that makes it easy for one application for ‘consuming’ capabilities or data from another application. By defining the stable, simplified entry points to application logic and data, APIs are enabling the developers to easily access and reuse the application logic built by other developers.
A proxy is considered as something that acts as an intermediary, making requests on behalf of something else. A proxy can also be adding some of the capabilities, like some basic security and the monitoring; it really can’t be doing anything particularly sophisticated with content or routing.
Most large businesses, organizations, and universities these days are making use of a proxy server. This is basically a server where all computers on the local network have to go through before accessing the information on the Internet. By making use of a proxy server, an organization can improve the network performance and filtering the users connected to the network.
An API gateway on the other hand is providing a much richer set of capabilities. When you are making use of an API gateway for exposing an API, you don’t even need to start with an API. You can be taking the multiple existing services of varying types and make use of the gateway for constructing a modern, well-structured API. The gateway, of course, still offers the same capabilities that an API proxy would be offering for security and monitoring, but it takes these much further.
A gateway is defined as a hardware device that acts as a “gate” between two networks. It may be a router, firewall, server, or other device that is enabling the traffic for flowing in and out of the network.

51. What is Transport Layer Security (TLS)?
Answer: Transport Layer Security (TLS) is defined as a protocol that provides the authentication, privacy, and data integrity between two communicating computer applications. It’s the most widely-deployed security protocol which is used today and is used for web browsers and other applications which are requiring the data to be securely exchanged over a network, such as VPN connections, remote desktop sessions, web browsing sessions, file transfers, and voice over IP (VoIP).
Google Chrome
Connections are getting automatically negotiated at the highest grade.
If you are making use of the Google Chrome version 22 or greater, TLS 1.1 is automatically supported. TLS 1.1 & 1.2 is automatically enabled from version 29 and more.
Microsoft Internet Explorer
One should open the Internet Explorer.
From the menu bar, click the Tools > Internet Options > advanced tab
Scrolling down to the Security category, manually checking the option box for using TLS 1.1 and TLS 1.2
Servers
Registry path: HKLM SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SecurityProviders\SCHANNEL\Protocols.

52. What is the MuleSoft Anypoint platform?
Answer: Anypoint Platform is referred to as a hybrid integration platform which is capable of easily building and rapidly scaling a network of applications, data and devices through the help of APIs and integrations.

53. How to implement Custom Connectors in Mule ESB?
Answer: We may develop a new custom connector project in Mulesoft Any Point studio and it involves the below steps.

  • Set up Connector Project in Anypoint studio,
  • Write Connector Code,
  • Write Connector unit Tests,
  • Document the Connector for reference,
  • Package the custom Connector.

54. Mention the basic principles of ESB Integration.
Answer: The basic principles of the ESB integration are:

  • Transportation: It negotiates between different formats like JDBC, HTTP, JMS, etc.
  • Transformation: It deals with the transportation of data between data formats which are needed by the ESP connector.
  • Non-functional consistency: It is the way of how security policies and monitoring are applied and should be consistent.
  • Mediation: It involves offering different interfaces to:
  • Enabling the different channels to the same component implementation.
  • Supporting the various service versions for the backward compatibility.

55. What is Mule Expression Language?
Answer: MEL or Mule Expression Language is defined as a light-weight mule specific language that can be used for accessing and evaluating the data in the payload.

56. What are the advantages of using ESB?
Answer: The advantages of using ESB are as follows:

  • It offers a high level of the operational controlling facilities from the portals which are based on the web.
  • ESB provides numerous connectivity options by making use of SaaS-based applications.
  • It helps in providing analytics management and API.
  • ESB is equipped with numerous automated testing facilities.
  • Bug fixing.
  • It has EDI (Electronic Data Interchange)/B2B (business to business) integration.
  • Batch integration feature using real-time integration methods.

57. What are the various parts of composing a message in Mule?
Answer: Different parts of composing a message in Mule are:

  • Properties: It contains the header or meta-information or header similar to the SOAP message.
  • Payload: It is considered as the main data context carried out by a particular message.
  • Multiple name attachments: It provides support for multiple messages or payload that occurs during event processing.

58. Explain the concept of Correlation Context.
Answer: It is a primitive which is used for passing the values from the request flow to the response flow.

59. Mention different types of primitives used in Mediation.
Answer: Different types of primitives used in Mediation are:

  • Endpoint lookup
  • Data handler
  • Message element setter
  • DB lookup
  • Service Invoke
  • Type filter
  • Stop
  • Sub Flow
  • Custom mediation fan-out
  • Fan-in
  • Even emitter
  • Header setters
  • Message logger
  • XSLT
  • BO MapMessage filter
  • Fail

60. Name different types of ESPs used in the market.
Answer: Different types of ESPs used in the market are:

  • Mule ESB
  • JBoss fuse ESB
  • Talend

61. Define the model layer in mule.
Answer: The model layer is the first logical layer. It represents the runtime environment that hosts services. This layer describes the behavior of Mule when processing requests that are handled by services. It offers services with default values for simplifying the configuration.

62. Explain connector in MuleSoft.
Answer: A connector in Mule helps in controlling how a particular protocol is used. It can be configured with parameters which are specific to that protocol. The connector uses to hold any state context which can be shared with any entity in charge of actual communications.

63. What is Endpoint in Mule?
Answer: An endpoint in MuleSoft indicates a particular usage of a protocol. It is for polling, reading from, or writing to a destination.
Therefore, it is used to control what the underlying entities would be getting used with a dependent connector.

64. Define components in Mule.
Answer: Components are used to perform an important role in the MuleSoft services. Every service gets organized with core components, inbound and outbound routers.
They are used for implementing the behavior in service. It can be very simple like invoking other services or logging messages.

65. What is the use of Outbound Endpoint in MuleSoft?
Answer: Outbound Endpoint in MuleSoft is used to perform the following operations:

  • Sending SOAP messages
  • Writing to file streams
  • Sending email messages

66. Define configuration builders In MuleSoft.
Answer: MuleSoft is considered as a configuration builder for translating a configuration file into the graph of the object which is used in  making the running node of ESB.

67. List the types of configuration builders in MuleSoft.
Answer: Types of the configuration builders In the MuleSoft are as follows:

  1. Spring-driven builder and
  2. script builder.

68. Define multicasting router in MuleSoft.
Answer: Multicasting routers in MuleSoft send messages to more than one endpoint over different transports. It allows the user to move the same message across the different endpoints.

69. What are the characteristics of Global Endpoint?
Answer: Characteristics of global endpoint are as follows:

  • The global endpoint is not considered as typified or outbound routing.
  • It can be considered usable in different places of configuration files.
  • The global service name must be applied so that it can be used as the reference to the endpoint.
  • It helps to clarify the usage of a particular destination.

70. Explain VM transport in MuleSoft.
Answer: The VM (Virtual Machine) transport is defined as a special type of transport that can be used for sending a message via memory. These messages are never leaving the Java Virtual Machine while the Mule instance is running.

71. What is caching?
Answer: The cache concept is referred to as a way of storing the copy of the file in the cache or any temporary storage location for accessing it quickly and efficiently.

72. What are the Models?
Answer: Model is defined as a grouping of services that has been created in MuleSoft studio. Users are having the liberty to start and stop all the services inside a particular model.

73. Name supported languages by MuleSoft.
Answer: Supported languages of MuleSoft are 1) Ruby

2) Python

3) Groovy

4) JavaScript

74. List various categories of Mule Processors.
Answer: The various categories of Mule Processors are as follows: 1) Components

2) Exception strategies

3) Business events

4) Routers

5) Connectors, and

6) Transformers.

75. What are the configuration patterns provided by MuleSoft?
Answer: Configuration patterns provided by of MuleSoft are:

  1. Bridge
  2. Validator
  3. WS proxy
  4. Simple service pattern
  5. HTTP proxy

76. What are the advantages of the logger component?
Answer: The advantages of the logger component are:
Users can add this core component anywhere in the workflow.
It can be configured to any combination of strings and expressions.

77. What is the scheduler Endpoint?
Answer: Scheduler Endpoint is defined as a MuleSoft component or middleware which are working on time-based conditions. It allows the user to trigger whenever this condition is met.

78. Explain the parameters to configure a scheduler.
Answer: Parameters which are related to configuring a scheduler are:

  1. Frequency: It is a frequency used by Scheduler to trigger flows.
  2. Start Delay: It is the time to wait before triggering any flow.
  3. Time Unit: The time unit for frequency and Start Delay.

79. What is a Choice Router?
Answer: Choice Router dynamically routes messages using a flow. It is based on a set of DataWeave expressions to evaluate the message content.

80. What is a Scatter-Gather Router?
Answer: Scatter-Gather Router is termed as the widely used routing event processor. It can send a request message to more than one target concurrently. This router collects the responses from all routes and aggregates back into one response.

81. What are error types in MuleSoft?
Answer: Following are the effort types:

  1. Transformation
  2. Expression
  3. Routing
  4. Duplicate_Message
  5. Source_Response
  6. Timeout
  7. Security
  8. Connectivity
  9. Validation

82. What are the features of MUnit?
Answer: The features of MUnit are as follows:

  1. In the MUnit framework, a developer can create a Mule test by making use of Java code as well as Mule code.
  2. The programmer can design and test the Mule APIs and apps, either in XML or graphically within Anypoint studio or the platform.
  3. MUnit allows the integration of the testing into the current CI/CD process.
  4. MUnit offers auto-generated tests and coverage reports for reducing the manual work.
  5. Developers can also use the local FTP/DB/mail servers for making the testing process more portable through the Continuous Integration.
  6. It allows enable/disable of tests.
  7. Programmers can extend the MUnit framework by making use of plugins.
  8. It has features for verifying the message processor calls.
  9. It provides the error reports with a Mule stack trace.

83. What is Exchange?
Answer: Exchange is termed as a hub for the development team. It is used for storing and accessing API, connectors, templates, documentation, and many more.

84. What are the advantages of SOAP?
Answer: The advantages of SOAP are as follows:

  • SOAP is simply the perfect medium that has been developed for web services for talking with client applications.
  • SOAP is also a light-weight protocol which can be used for interchange of data between applications.
  • SOAP protocol can be used with any programming language based applications on the Windows and Linux platforms.
  • It does not require the customization for running the web services which are built on the SOAP protocol for working on the WWW.

The above listed 84 Frequently asked  Mulesoft interview questions were compiled with an objective to help freshers and experienced Mulesoft professionals in their job interviews. Please go through these TOP Mulesoft interview questions to get better prepared for your next interview.

 

Share this: